Hakim ve savcı olabilmek için 4 yıllık Lisans Hukuk bölümü yurt dışı okullardan alanlar için ise denklik alınmış olması gerekmektedir. Hakim ve Savcılık mesleğine alımları Adalet bakanlığı yapmaktadır. Adalet bakanlığına bağlı merkez ve teşkilatlarda yargıtay ve Danıştay’da yerel mahkemelerde ve üst mahkemelerde görev alırlar. Hakim ve savcılık mesleğine başlamak için adaylık süreci bulunur. Türkiye Adalet Akademisine bağlı mesleki eğitimden ve stajdan başarıyla bitiren kura ile ata yapılarak Türkiye’in dört bir yanında görev yaparlar.
Özlük hakları
Hakim ve savcılar özlük hakları bakımında 2802 sayılı kanuna bağlıdırlar. Özel memur statüsünde olan hakim ve savcıların, izin haklarını ve disiplin işlemlerini de bu kanuna göre yürütürler.
Maaş hakları
Adalet bakanlığının açtığı sınavı kazanarak aday hakim savcı olmayı hak eden bekar, çocuğu olmayan 9/1 derecesindeki bir hakimin 2017 maaşı yaklaşık olarak 4.310 tl’dir. 1. derecedeki bekar ve çocuğu olmayan bir hakimin maaşı ise 7.819 Tl civarında olmaktadır. Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşları ise 1. derecedeki 11.000 Tl maaşı bulunmaktadır. Yüksek yargı üyeleri başsavcılar Danıştay, Yargıtay Başkanlarıda hakim ve savcı sınıfında yer almaktadır. Danıştay’ın başkanı hakim ve savcı olmayabilir.1. derecedeki bu sınıftakilerin maaşı ise 13.176 tl civarında olmaktadır.