Arabuluculuk İşçi ile İşveren Uyuşmazlıklarında Daha Etkili Olacak.
Adalet bakanlığı uyuşmazlıklar için İş Kanunda yeni düzenlemeler hazırladı. Hazırlanan taslağa göre artık işçi ile işveren arasında yaşanan uyuşmazlıklar Arabulucu’ya gitmek zorunda
İş Kanunu yasa tasarısı taslağına göre Arabulucu’ya gitme zorunluluğu getirilen dosyalar arabulucu tarafından en fazla 3 hafta süre ile incelenerek tarafların uzlaşması için Arabulucu bilir kişi devreye girecek.
Mahkeme sürecini kısaltarak, çalışan ya da işverenin taleplerinin incelenmesi sonucu dosyalar mahkeme sürecinden önce çözüme kavuşturulacak. Kapsam dışında kalan dosyalar ise iş kazalarıyla meslek hastalığı kaynaklı tazminatlar olacak . Bu dosyalar haricindeki dosyaların ilk önce Arabulucu’ya gitmesi sağlanacak doğrudan mahkemeye giden dosyalar ise reddedilerek arabulucuya gitmesi sağlanacak
Arabulucuya nasıl başvurulacak
Başvuruların 1 ay içerisinde Arabulucu’ya başvurulması ardından adliyelerde kurulan tarafların ve taraflardan tanesinin yerleşim adresi olan adliye Arabulucuk bürolarında görüşme yapılacak. Arabulucu kurulmayan yerlerde ise Yazı işleri sulh Hukuk mahkemelerinde görüşme yapılacak.
Arabulucu nasıl olunur?
Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan Arabulucular hukuk uyuşmazlıkların çözümü için görev alacak. Hukuk fakültesinden Mezun kasten işlemiş bir suçu bulunmayan, mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip olmak ve Arabulucuk eğitimini tamamlamak şartı bulunuyor. Bu şartları taşıyan adaylar yılda iki kez düzenlenen arabulucuk sınavına başvurarak kazanmış olması gerekmektedir. Arabulucu olmaya hak kazananlar Hukuk İşleri Arabulucuk daire başkanlığında sicil kaydı yaptırmak zorundadırlar.