Ücretli öğretmenlik Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki ihtiyaç kadroyu tamamlamak için geliştirilen bir kadro sistemidir. Ücretli öğretmenlerin aldığı maaşların kadro öğretmene göre daha az olması ve yükü az olması nedeniyle vazgeçilemeyen bir sistem olmaya devam edilmektedir.
Ücretli öğretmen maaşları
Ücretini ders saati üzerinden alan ücretli öğretmenlerin alacağı ücretler 657 sayılı kanunun 176. maddesine göre düzenlenir. Ders başına gündüz 140 gösterge , cumartesi ve pazar günleri ile 18.00 saatlerinden sonra 150 gösterge rakamıyla aylık kat sayının çarpılmasıyla ek ders ücretleri hesaplanır. Yani ortalama bazda 30 saat giren bir ücretli ortalama 1200 civarı bir ücret alabilir.
Ücretli öğretmen En fazla kaç saat ders verebilir
Ücretli öğretmenler hakkında merak edilen sorunlardan olan haftalık kaç saat derse girebilir. Ücretli öğretmenler haftalık 30 saat ders verebilir. Sigortası Ücretli öğretmenlerde kadrolu öğretmen gibi sigorta primleri tam olarak ödenmez. Aylık girilen ders saatine 7,5 ile bölünmesiyle çıkan sigorta priminin ödeneceği tutarı verir. hastanelerden yararlanmak için bu rakamın 30’a tamamlanması gereklidir.
Ayrıca ücretli öğretmenler sgk girişlerini milli eğitime vererek çalıştığı süreler için hizmet puanı alabilirler. Çalışılan her 30 gün 1 ay olup o ayın hizmet puanını alan kadrolu öğretmenler gibi hizmet puanınızı alabilirsiniz.