Zorunlu eğitimin ikinci aşamasında ikinci dört yıl sürelik ortaokullarda öğretmenlik yapan öğretmenlerin diğer öğretmenlere göre hangi farklılıklar bulunur? 5. sınıf 6. sınıf, 7 sınıf ve 8 sınıf öğrencilerin derslerine giren orta okul öğretmenlerinde Lise ve ilk okul öğretmenlerine göre geçiş dönemindeki gruplarına ders verirler. orta okul öğrencilerin bedenlerine ve duygularına kontrol etme noktasında daha yeterli değillerdir.
Ebeveynlerden yeni ayrılmaya başlayan öğrenciler yeni kimlik arayışları içerisinde bulunurlar. Zorunlu gelişim aşamasında bulunan orta okul öğrencileri zorlu evrede öğretmenlerinden alacakları rehberlik hizmetlerinin hayatlarına yön vermesinde etkilidir.
Ortaokul öğrencileri, ebeveynlerinden ayrılmanın ve kendi kimliklerini oluşturmanın gerçekleştiği zorunlu bir gelişim evresindedirler. Ancak yine de buna ulaşmak için yetişkin rehberliğine ihtiyaç duyarlar. yaşları 10 ile 14 arası değişen çocukların kişilik oluşturmalarında öğretmenlerin rolü diğer gruplara göre daha fazladır.
Ortaokulda görülen dersler Türkçe, Matematik , Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri Sosyal Bilgiler T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 2 Yabancı Dil Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Görsel Sanatlar Müzik Oyun ve Fizikî Etkinlikler Beden Eğitimi ve Spor Teknoloji ve Tasarım Trafik Güvenliği 1 Rehberlik ve Kariyer Planlama İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi gibi zorunlu dersleri görürler. Bu derslerin yanında seçmeli derslerde bulunmaktadır.